Ben je zwanger en wil je een echo? | Birth Verloskundigen Stadshagen Zwolle

Verloskundige Stadshagen

Zwanger en echo’s in Zwolle?

Ben je zwanger en wil je weten welke echo’s van toepassing zijn?

Zwanger Echo ZwolleBen je zwanger en wil je graag een echo laten maken, dan ben je van harte welkom bij Birth Verloskundigen in Stadshagen Zwolle.

In deze blog beschrijf ik hoe wij als Birth Verloskundigen Stadshagen Zwolle omgaan met echo’s.

Birth biedt verloskundige zorg op maat aan, aan de zwangere die zich bij ons in de praktijk in Zwolle hebben aangemeld. Naast de standaard echo’s bieden wij ook nog additionele echo’s aan indien dat noodzakelijk of gewenst is. De echo beelden worden op een door ons aan de zwangere verstrekte USB-stick geplaatst zodat jullie de beelden zelf kunnen delen, printen of tonen. Naast de standaard echo’s maken wij ook pretecho’s, 3D echo’s en 4D echo’s.

 

Echo verloskundige zwolleBirth biedt verloskundige zorg op maat aan, aan de zwangere die zich bij ons in de praktijk in Zwolle hebben aangemeld. Naast de standaard echo’s bieden wij ook nog additionele echo’s aan indien dat noodzakelijk of gewenst is.

De echo beelden worden op een door ons aan de zwangere verstrekte USB-stick geplaatst zodat jullie de beelden zelf kunnen delen, printen of tonen

 

 

Wat is een zwangerschapsecho?

Echo Stadshagen ZwolleBij een zwangerschapsecho wordt door middel van (hoge frequentie) geluidsgolven een beeld weergegeven van je baby. Een echo is een weergave van de doorsnede van de baby, dit zijn 2D echo’s. Bij een echo onderzoek wordt gekeken naar de baby, de baarmoeder en de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn twee manieren om een zwangerschapsecho te maken: via de vagina (inwendig) of via de buikwand (uitwendig). Als er een reden of een wens is om vroeg in de zwangerschap een echo te maken dan krijg je een inwendige echo. Na ongeveer 10 weken wordt de echo meestal via de buikwand gemaakt. De baby is dan groot genoeg, maar is er toch minder zicht dan kan er gekozen worden een inwendige echo gemaakt worden. Het is goed om te weten dat beide echo’s niet schadelijk zijn voor zowel jou als de baby.

Echo zwangerschap

Wanneer maken wij de eerste echo?

De eerste echo die wij maken is een vitaliteitsecho en de maken wij rond de 7/8 weken van de zwangerschap. Het voornaamste doel van deze echo is om te kijken of er een levend vruchtje in de baarmoeder zit. Daarnaast kijken we ook naar een aantal andere zaken waaronder:

 • Of de zwangerschap zich binnen of buiten de baarmoeder bevindt.
 • Of het embryo zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld(bijvoorbeeld niet in de overgang naar een eileider of  buiten de baarmoeder)
 • Of het hartje van het embryo klopt.
 • Of je zwanger bent van een eenling of van een meerling.
 • Of er een afwijking in of rondom de baarmoeder zichtbaar is, zoals een cyste of vleesboom.

De termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 9 en 13 weken. Iedereen die zwanger is, mag een termijnecho laten maken en bijna alle zwangere vrouwen kiezen er ook voor. Misschien is dit je eerste echo. Maar het kan ook zijn dat je al eerder een echo hebt gehad.

Bij deze echo meten we het kindje om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Aan de hand van deze meting wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld. Daarnaast kijkt de echoscopist ook of het embryo zich goed ontwikkeld.

Waar wordt naar gekeken tijdens de termijnecho?

 • Termijn: Op basis van de lengte van het embryo kan de echoscopist precies zien hoeveel weken je zwanger bent.
 • Hartslag. Tijdens de echo is meestal te zien of te horen of het hartje van je baby goed klopt.
 • Meerling. Bij deze controle is het mogelijk om te zien of je één of meerdere baby’s verwacht.
 • Innesteling. Is de baby goed ingenesteld
 • Ontwikkeling: Verloopt de ontwikkeling van de baby volgens verwachting?

20 weken echo

De 20-weken echo’s vinden plaats bij onze partners. De verloskundige schrijft een verwijzing naar één van de partners naar voorkeur van de zwangere waar de 20-weken echo zal plaatsvinden. Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken of je baby Echo Stadshagen Zwollelichamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt onderzocht hoe je kindje zich ontwikkelt. Je kan zelf bepalen of je de 20-weken echo wel of niet wil laten doen.

Deze uitgebreide echo wordt rond 20 weken zwangerschap gemaakt en duurt 45 minuten. Tijdens deze medische echo wordt gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn en of de groei en ontwikkeling normaal verlopen. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. De echoscopiste kijkt goed naar onder andere de hersenen, de bovenlip en kaak, het hart, de buikwand, wervelkolom en de stand van de voetjes. Daarnaast wordt er gekeken naar het verloop van de navelstreng vaten en de ligging van de placenta. Als alles tijdens de 20 weken echo er normaal uit ziet kan de echoscopiste nog steeds geen gezond kindje garanderen, maar er zijn wel een heleboel aangeboren afwijkingen uitgesloten. Wordt er iets afwijkends gezien dan zal de aard en ernst van de afwijking niet altijd direct duidelijk zijn, er zal dan verder onderzoek plaats moeten vinden. Dit kan wat tijd kosten en veel onzekerheid met zich meebrengen. Als er een diagnose gesteld is kan bekeken worden welke eventuele extra zorg er nodig is voor dit kindje tijdens en na de bevalling.

Groei echo’s

Verloskundige stadshagen echoDe groei echo is een medische echo om te controleren of je baby goed groeit. Deze vindt meestal plaats tussen circa 28 tot 36 weken zwangerschap. Het wordt uitgevoerd wanneer je verloskundige vermoedt dat je kindje te langzaam of te snel groeit. Ook als je een verhoogd risico hebt op een te grote of juist te kleine baby, krijg je deze echo aangeboden om de groei te controleren. Deze echo geeft ons aanvullende informatie en is vooral bedoeld om een groeiachterstand vroegtijdig op te sporen. Bij de groei echo worden het hoofdje (HC/ BDP), het buikje (AC) en het bovenbeentje (FL) opgemeten. We gebruiken de groei echo als een extra middel om zo volledig mogelijk de groei en/of grootte van een kindje te bepalen. Net als bij uitwendig onderzoek, is ook met echoscopie niet met zekerheid vast te stellen hoe groot een kindje precies wordt.

Bovendien kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater die rondom het kindje zit. De metingen worden verwerkt in een groeicurve, deze geeft ook een schatting van het gewicht van het kindje op dat moment.

Liggings echo / groei echo

Zwanger ZwolleDeze echo maken we in principe na 35 weken. Er wordt gekeken of het kindje met hoofd naar beneden (hoofdligging) of naar boven (stuitligging) ligt. Tevens doen we weer de metingen die we bij de groei echo ook doen en bepalen we opnieuw de hoeveelheid vruchtwater. Met de echo kan de echoscopiste zien hoe het kind ligt.Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt echter zelden voor.

 

 

Hoe gaat Birth Verloskundigen Stadshagen Zwolle om met echo’s?

Bij Birth Verloskundigen Zwolle Stadshagen krijg je naast de standaard echo’s ook meerdere groei echo’s op indicatie. Wij leveren verloskundige zorg op maat in Zwolle en omgeving, dat geldt ook voor de echo’s.

Wij bieden de volgende standaard echo’s die worden vergoed door de verzekering aan:

 • Rond 8 weken de vitaliteitsecho
 • Na 11 weken de termijnecho
 • Tussen 18 en 21 weken de SEO (bij onze partners)
 • Rond 30 weken de groeiecho (op indicatie)
 • Rond 35 weken de liggings- of groeiecho (op indicatie)

Echo Stadshagen ZwolleIn onze verloskundige praktijk leveren wij zorg op maat en is dit voor ons een richtlijn. Als wij het idee hebben dat het kindje iets achterloopt in groei, maken we vaker een echo. Ook zullen we je dan extra goed in de gaten houden en je vragen of je de kindsbewegingen goed in de gaten wil houden.

Hebben we meer zorgen? Dan geven we je goede instructies en sturen we je door naar de juiste zorgspecialist voor verder onderzoek.

Controleren zorgverzekering

Wanneer je zwanger bent heb je waarschijnlijk andere zorgbehoeften dan wanneer je niet zwanger bent. Het is raadzaam om de vergoedingen van je zorgverzekering te controleren.

Sommige zorgkosten worden altijd door je zorgverzekering betaald. Andere zorgkosten vallen onder je eigen risico of eigen bijdrage. De begeleiding van je verloskundige wordt door je basisverzekering vergoed. Verloskundige hulp bestaat onder andere uit de afspraken bij je verloskundige of gynaecoloog tijdens je zwangerschap. Ook de kosten van je verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling vallen hieronder.

De Echo’s tijdens je zwangerschap worden vergoed door je basisverzekering als ze zijn aangevraagd door je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Dit zijn onder andere de termijnecho en de 20-weken echo. Vanaf het eind van 2020 wordt de 13-weken echo ook vergoed. Daarnaast worden de kosten voor een vitaliteits echo gedekt als daar een medische indicatie voor is.

Over Birth Verloskundigen

Woon jij in Zwolle en zoek je een verloskundige in Stadshagen? Bij Birth Verloskundigen zit je goed, want:

 • Wij geven zorg op persoonlijke basis voor de toekomstige ouders en kind
 • We zijn en blijven kleinschalig en daarmee kunnen wij de persoonlijke zorg garanderen
 • We zijn professiVerloskundige Zwolleonals met een passie voor ons vak
 • Wij zijn volledig transparant. Wij geven jullie inzicht in ons eigen dossier
 • We stellen jou als klant centraal: wij maken samen met jou een 9 maanden-plan
 • Onze spreekuur locaties zijn gevestigd in het Zwolse stadsdeel Stadshagen: Het Cultuurhuis en Park de Stadshoeve
 • Wij hebben zowel avond, dag, en weekend spreekuren op één van onze locaties, op verzoek ook bij jullie thuis
 • Wij zijn continue op zoek naar innovaties en verbeteringen ten behoeve van de zorg voor moeder en kind en zoeken daarbij ook naar samenwerkingsverbanden

Ben jij in blijde verwachting van jullie (eerste) kindje en woonachtig in Zwolle of omgeving of heb je een kinderwens? Dan ben je van harte welkom bij Birth Verloskundigen Stadshagen Zwolle! Verloskundigenpraktijk Birth is een persoonlijke en kleinschalige praktijk waar jij en je partner terecht kunnen voor alles rondom een zwangerschap. Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap kun je bij ons in de praktijk terecht voor hulp, advies en begeleiding.

Wij bieden kleinschalige autonome verloskundige zorg in Stadshagen, Zwolle en omgeving. Wij begeleiden vrouwen en hun partners bij hun kinderwens, in de zwangerschap, tijdens de baring en in het kraambed. Kortom, Birth Verloskundigen is een verloskundigenpraktijk in Stadshagen Zwolle waar we voor jou klaar staan met passende zorg.

Deze blog is geschreven door Ninke van Birth Verloskundigen

Verloskundige Zwolle

Verloskundige Zwolle

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *