Bekkeninstabiliteit? | Birth Verloskundigen Zwolle

Verloskundige Zwolle Bekken

Wat is bekkeninstabiliteit?

Je bekken bestaat uit drie delen die via banden met elkaar verbonden zijn. Om aan het einde van de zwangerschap voldoende ruimte te kunnen creëren voor je baby, moet je bekken een grotere doorgang krijgen. Vandaar dat de hormonen je gewrichten en banden weker maken. Het nadeel daarvan is dat je bekken ook kan gaan verschuiven, dit noemen we bekkeninstabiliteit. Je lichaam reageert hier automatisch op door het te corrigeren waardoor je spieren aanspannen. Ook dit kan pijnlijk aanvoelen.

BekkenpijnBekken Zwanger Zwolle

Bekkeninstabiliteit kan dus bekkenpijn veroorzaken. En dat komt veelal door heel gewone dingen. Van je omdraaien in bed tot de trap op- of aflopen of gewoon al stofzuigen. Activiteiten dus die je altijd al deed zonder erbij na te denken. Om de bekkenpijn te voorkomen, of te verminderen, is het verstandig om al je gewone dagelijkse bezigheden voorzichtiger te doen.

Uiteraard is het beter om bekkenpijn te voorkomen. Dus wat kan je doen om bekkenpijn tijdens de zwangerschap te voorkomen?

Wat kan je doen om bekkenpijn te voorkomen?

 1. Houding. Voorkom instabiele houdingen en onevenredig belasten van de bekken. Let dus op je houding, je belasting en luister vooral goed naar je lichaam.
 2. Bewegen. In beweging blijven is een belangrijke manier om bekkeninstabiliteit te voorkomen. Een goedZwanger Zwolle voorbeeld van verantwoord bewegen is zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga. Doordat u aan uw lichaam blijft werken, zult u minder lichamelijke klachten ondervinden voor-, tijdens-, en na de bevalling. Negeer pijnsignalen absoluut niet! Ze wijzen u erop dat u wellicht teveel hooi op uw vork heeft genomen.
 3. In bed stappen. Ga eerst op de rand van het bed zitten voordat je in bed stapt.
 4. Uit bed stappen. Rol eerst op je zij en breng je benen buiten het bed. Gebruik dan je armen om je omhoog te duwen tot je weer recht op de rand van het bed zit.
 5. Tillen en bukken. Voorkom tillen en bukken zoveel mogelijk. Kan het niet anders? Ga dan eerst door je knieën en til met een rechte rug vanuit je benen en armen.
 6. Slapen. Als u op uw zij slaapt, schuif dan een kussen tussen uw benen.
 7. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Wellicht lukt het beter om zittend de trap op en af te gaan?
 8. Houding. Wissel regelmatig van houding, zit en sta nooit te lang achter elkaar.
 9. Wandelen. Ga twee keer per dag ongeveer 10 minuten ontspannen wandelen

Mocht je eenmaal last hebben van bekkenpijn dan kunnen de bovenstaande tips uiteraard helpen met het verzachten van de omstandigheden. Daarnaast hebben wij de volgende additionele tips voor jou:

 1. Probeer te blijven bewegen. Wanneer je veel pijn hebt, beweeg je misschien het liefst niet. Toch is beweging goed voor het sterk houden van je spieren. Maar ga niet over je pijngrenzen heen. Als je dit vaak doet, kan het de klachten erger maken. Zwangerschapsyoga of de Fysiotherapeut kunnen vaak verlichting brengen.
 2. Vraag om hulp. Bij bekkeninstabiliteit is rust net zo belangrijk als beweging. Wees daarom niet bang om familie en vrienden om hulp te vragen bij bijvoorbeeld het huishouden.
 3. Draag een buikband. Je kan je verloskundige of fysiotherapeut vragen of het zin heeft om een zwangerschapsband te dragen. Bij sommige vrouwen vermindert zo’n band de klachten. Draag liever geen buikband zonder eerst te overleggen met een deskundige.
 4. Draaibewegingen. Voorkom draaibewegingen bijvoorbeeld bij bukken, tillen en aankleden en uitkleden van de baby
 5. Stabiliseer je bekken; een bekkenbodemtherapeut kan je dit leren

Over Birth Verloskundigen

Woon jij in Zwolle en zoek je een verloskundige in Zwolle? Bij Birth Verloskundigen zit je goed, want:

 • Wij geven zorg op persoonlijke basis voor de toekomstige ouders en kind
 • We zijn en blijven kleinschalig en daarmee kunnen wij de persoonlijke zorg garanderen
 • We zijn professiVerloskundige Zwolleonals met een passie voor ons vak
 • Wij zijn volledig transparant. Wij geven jullie inzicht in ons eigen dossier
 • We stellen jou als klant centraal: wij maken samen met jou een 9 maanden-plan
 • Onze spreekuur locaties zijn gevestigd in het Zwolse stadsdeel Stadshagen: Het Cultuurhuis en Park de Stadshoeve
 • Wij hebben zowel avond, dag, en weekend spreekuren op één van onze locaties, op verzoek ook bij jullie thuis
 • Wij zijn continue op zoek naar innovaties en verbeteringen ten behoeve van de zorg voor moeder en kind en zoeken daarbij ook naar samenwerkingsverbanden

Ben jij in blijde verwachting van jullie (eerste) kindje en woonachtig in Zwolle of omgeving of heb je een kinderwens? Dan ben je van harte welkom bij Birth Verloskundigen Stadshagen Zwolle! Verloskundigenpraktijk Birth is een persoonlijke en kleinschalige praktijk waar jij en je partner terecht kunnen voor alles rondom een zwangerschap. Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap kun je bij ons in de praktijk terecht voor hulp, advies en begeleiding.

Wij bieden kleinschalige autonome verloskundige zorg in Stadshagen, Zwolle en omgeving. Wij begeleiden vrouwen en hun partners bij hun kinderwens, in de zwangerschap, tijdens de baring en in het kraambed. Kortom, Birth Verloskundigen is een verloskundigenpraktijk in Stadshagen Zwolle waar we voor jou klaar staan met passende zorg.

Deze blog is geschreven door Ninke van Birth Verloskundigen

Verloskundige Zwolle

Verloskundige Zwolle