Mijn baby is geboren

Proficiat!

Onder kraamtijd verstaan we de eerste tien dagen na de geboorte. De kraamtijd is een belangrijke tijd voor de binding tussen kind en ouders. Jullie moeten wennen aan elkaar, je kindje leren kennen en leren hoe jullie je kindje moeten verzorgen.

Jullie kindje moet zelf wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Al met al is het vaak een emotionele en indrukwekkende tijd. Dit komt niet alleen omdat de bevalling vaak vermoeiend was en de baby jullie als nieuwe ouders nogal eens uit de slaap houdt ‘s nachts, maar ook omdat de hormonen nog door je lijf gieren. Belangrijk is om op jullie gevoel te vertrouwen en in deze 10 dagen ook de tijd hiervoor te nemen.

Wil je meer informatie over het pasgeboren baby’s en hoe verder? Vul je gegevens in in ontvang de 2 brochures vandaag nog in jouw mailbox.

folder borstvoeding Nederlands
folder screeningen bij pasgeborenen Nederlands

Wat doen wij

Birth verloskundige Zwolle en Stadshagen begeleiden jullie ook gedurende je kraamtijd. Naast de begeleiding die jullie krijgen van de kraamverzorgster, doen wij dan ook een aantal medische controles, beantwoorden we jullie vragen en geven we tips. Aan het begin komen we elke dag thuis langs, daarna om de dag daarnaast kunnen jullie ons ook altijd bellen voor vragen.

Onze zorg na een bevalling met de gynaecoloog

Wij kunnen ook je kraambed begeleiden wanneer je vanwege een medische indicatie onder begeleiding bent van een gynaecoloog. Als je dat wilt, spreek dat met ons af en laat je gynaecoloog weten dat wij het kraambed begeleiden. Je mag tijdens de zwangerschap altijd alvast een keer langs komen om kennis te maken. Het ziekenhuis brengt ons op de hoogte van de bevalling en geeft door wanneer je naar huis gaat. De dag na thuiskomst komen we bij je langs. Mocht je onverhoopt niets van ons vernemen? Bel de verloskundige praktijk dan gerust.

Afsluiten van de kraamtijd

Als alles goed met jullie gaat, sluiten we je kraambed na de eerste week af. Mocht je daarna nog vragen hebben dan kan je altijd met de praktijk bellen.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling hebben we een nacontrole op de praktijk. Tijdens de nacontrole kunnen we de bevalling nog eens nabespreken en zo nodig controleren we je hechtingen, bloeddruk en/of ijzergehalte (hemoglobine). Er is tijdens de nacontrole natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen. De nacontrole is meestal een prettige afsluiting van je “zwangere” periode.

Tips

  • Verwacht niet meteen te veel van jezelf. Je hebt tijd nodig om lichamelijk en emotioneel te herstellen, dat is normaal.
  • Gun jezelf tijd om het voeden en alle anderen nieuwe dingen rustig te kunnen leren, het is normaal dat dit wat tijd nodig heeft.
  • Probeer genoeg rust te nemen, bijvoorbeeld door tussen de middag te slapen.
  • Zorg goed voor jezelf, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende.
  • Neem samen met je partner de tijd om alleen met jullie baby te zijn, zo kun je goed aan elkaar wennen en elkaar leren kennen.
  • Laat niet meteen te veel bezoek langs komen omdat veel bezoek kan stress en onrust met zich mee brengen.
  • Veel stress en onrust kan een negatieve invloed op de borstvoeding en het slaap- en eet-ritme van jullie baby hebben.
  • Geef duidelijk je behoeftes en wensen aan, zowel aan elkaar als aan de kraamzorg of familieleden die helpen.

Kraamzorg

Tijdens de bevalling en in je kraamtijd geeft de kraamverzorgende je alle zorg en ondersteuning die je nodig hebt. Dit gebeurt in nauw overleg met je verloskundige. De kraamverzorgende heeft als doel dat jij en je partner na de kraamtijd vol zelfvertrouwen de zorg voor jullie kindje kunnen oppakken.

Kraamverzorgende

  • zorgt voor moeder en baby
  • zorgt voor gezin en huishouding
  • geeft voorlichting en advies
  • begeleidt en ondersteunt je bij het geven van (borst)voeding
  • leert jou en je partner hoe jullie je kindje het beste kunnen verzorgen
  • houdt in de gaten of er specifieke problemen of risico’s zijn en neemt indien nodig contact op met je verloskundige of andere instanties

Zorg voor moeder en kinds

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor jou en je baby. Je baby wordt regelmatig door haar gecontroleerd (o.a. temperatuur, drinkgedrag, gewicht) en goed verzorgd.
Daarnaast helpt de kraamverzorgende jou met je lichamelijke verzorging, controleert je dagelijks (o.a. baarmoederstand, temperatuur, evt. hechtingen) en staat je bij met raad en daad. Verder houdt ze in de gaten hoe je je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt. Zo kun je optimaal herstellen en volop genieten van je kraamtijd en je kindje

Voorlichting en advies

Zelf je baby voeden en in bad doen, is in het begin misschien even wennen. De kraamverzorgende helpt jou en je partner hierbij. Ze heeft een belangrijke rol bij het begeleiden van borst- en flesvoeding. Ook geeft ze tips over hoe jullie eventuele broertjes en/of zusjes bij de nieuwe baby kunnen betrekken. In de loop van de kraamtijd helpt ze jou en je partner een geschikte dagindeling te vinden, zodat je goed voorbereid bent op de tijd na de kraamperiode.