Ik ben zwanger

Gefeliciteerd !

Er komt een hoop op je af in deze periode. Wij als verloskundige praktijk Birth in Stadshagen Zwolle zijn er om jou persoonlijk en professioneel te begeleidingen naar je bevalling toe in deze periode.

Wil je weten wanneer je bent uitgerekend? lees meer
In de zwangerschap is rond 7 weken al een echo mogelijk. Tijdens deze echo worden jullie als aanstaande ouders geïnformeerd over de prenatale screening. De prenatale screening is onderzoek naar afwijkingen bij de ongeboren baby.
De eerste controle is rond tussen 10-12 weken, waarna op regelmatig basis controles worden ingepland. Met de KNOV zwangerschapskalender kan je per week bijhouden hoe jouw kindje groeit en zich ontwikkeld. Op de site van moedersvoormoeders kan je lezen hoe je anderen kan helpen die een kinderwens hebben maar met vruchtbaarheidsproblemen worstelen.

Wanneer uitgerekend

Uitgerekende datum berekenen?

Vul de eerste dag van je laatste menstruatie in.

Uitgerekende datum calculator

Selecteer de dag van je laatste menstruatie

Je laatste menstruatie:

Onderzoek

In Nederland heeft iedereen de mogelijkheid om prenatale screening te verrichten. Prenatale screening is onderzoek naar afwijkingen bij de ongeboren baby.

Tijdens je eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de 13-weken echo, de NIPT (bloedonderzoek naar o.a het Downsyndroom) en de 20-weken echo. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Je krijgt meer informatie over de gezondheid van je kind, wat geruststellend kan zijn. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken:13-weken echo, de NIPT (bloedonderzoek) en de 20-weken echo. Bij een ongunstige uitslag kun je er voor kiezen om vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

Voor meer informatie:  Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Zwanger in Zwolle

Ben je zwanger in Zwolle? Wat onwijs leuk, van harte gefeliciteerd! Gedurende deze periode komt er heel veel op je af. Van echo’s tot een prenatale screening, een geboorteplan en meer.

Wij Birth Verloskundigen, de verloskundigenpraktijk in Zwolle, zijn er om jou persoonlijk en professioneel te begeleidingen tijdens de zwangerschap. Zodoende ben je optimaal voorbereid en weet je precies wat je kunt verwachten van de geboorte van je kindje.

Professionele begeleiding van Birth Verloskundigen

  • Persoonlijke zorg en aandacht gedurende het gehele proces. Van de kinderwens tit de bevalling en begeleiding na de geboorte
  • Volledig transparant
  • Jij staat altijd centraal
  • 9 maanden plan op maat
  • Spreekuren op ieder moment (ook bij jou thuis)
  • Innovatief

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Wij hebben hiervoor een aantal folders samengesteld. Vul je gegevens in en krijg ze direct toegestuurd!

folder zwanger
Folder informatie over de screening op down edwards en patausyndroom Nederlands
Informatie 20 weken echo
Folder rhesus bloedgroep Nederlands
Formulier jouw zwangerschap
Folder bloedonderzoek als je zwanger bent

Echo’s, controles en prenatale screening

Ben je rond de 7 weken zwanger in Zwolle? In deze week van de zwangerschap is de eerste echo al mogelijk. Tijdens deze echo worden jullie als aanstaande ouders geïnformeerd over de prenatale screening. De prenatale screening is onderzoek naar afwijkingen bij de ongeboren baby.

De eerste controle is rond tussen 10-12 weken van de zwangerschap, waarna op regelmatig basis controles worden ingepland. Met de KNOV zwangerschapskalender kan je per week bijhouden hoe jouw kindje groeit en zich ontwikkelt.

Moeders voor moeders

Wil je de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen? Op de site van Moeders voor Moeders kan je lezen hoe je anderen kan helpen die een kinderwens hebben maar met vruchtbaarheidsproblemen worstelen. Geluk kun je immers delen.

Meer informatie over zwanger zijn in Zwolle?

Wens je meer informatie over de zwangerschap of bevalling? Bijvoorbeeld over de echo’s, ons 9-maanden plan, de tarieven of eventuele cursus die je samen met je partner kunt volgen?

Stel ons je vragen gerust, daar zijn we immers voor. We nemen graag de tijd om rustig met je te praten. Neem dus gerust contact met ons op of stel je vragen tijdens de eerstvolgende echo of controle.

Echoscopie

Het eerste persoonlijk contact is vaak tijdens de eerste echo. De eerste echo maken we rond zeven weken als jullie dat willen. Deze echo is bedoeld als bevestiging van de zwangerschap na een positieve zwangerschapstest. Er wordt dan ook gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en er een of meerdere kindjes zijn. Deze echo behoort niet onder de standaard zorg, tenzij er sprake is van een indicatie om zo vroeg een echo te maken.
Wij bieden deze vroege echo altijd aan ook als er geen indicatie als een service vanuit de Birth, Stadshagen.

Verschillende soorten Echo’s

Je hebt in de zwangerschap recht op een aantal echo’s die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Deze echo’s zijn de termijn echo en het structureel echo onderzoek. Daarnaast zijn er ook echo’s die niet standaard zijn en waarvoor een indicatie nodig is voordat ze voor vergoed worden door de zorgverzekeraar. Deze echo’s vallen onder de categorie: specifieke diagnose echo’s.

Termijnecho

Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen

20 weken echo

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Andere echo’s

Het kan zijn dat er tijdens de controles in de zwangerschap een vermoeden is dat de ligging van het kindje toch anders zou kunnen zijn dan eerder aangenomen. Of dat het kindje minder of juist meer laat zien aan groei activiteiten.
Er zou dan om medische redenen besloten worden tot het maken van de volgende diagnose echo’s

  • Vroege echo (rond de 6-7 weken)
  • groei echo (rond de 30 weken)
  • liggingsecho (rond de 36 weken zwangerschap)

Controles en kennismaking

Eerste controle

Deze intake is bedoeld om kennis te maken. Tijdens deze eerste controle kan je ons vragen stellen. Ook wij zullen jullie vragen stellen over jullie gezondheid.
De eerste controle bij Birth, Stadshagen vindt zo vroeg mogelijk plaats en zal ongeveer anderhalf uur duren. Wanneer? Dat hangt af wat jullie goed uitkomt, denk hierbij aan de avonduren of in het weekend.

Heb je voor de eerste controle vragen dan kan je ons altijd bellen. Ook kan je bij niet spoedeisende vragen ons een mail sturen.

Kennismaking

  • Administratieve en verzekeringsgegevens
  • Ziektevoorgeschiedenis van jou, je partner, en jullie familie
  • Levensstijl en adviezen
  • Medicijngebruik
  • Eerdere zwangerschappen en bevallingen
  • Menstruatie cyclusgegevens
  • Controle: gewicht, bloeddruk, indien nodig urine en uitwendig buik onderzoek
  • Labformulier tbv zwangere bloedafname
  • Informatie over eventuele testen waarvoor je in aanmerking zou komen in deze zwangerschap
  • Uitleg en informatie over de verdere gang van zaken in de zwangerschap en jullie wensen daarin.

Vervolgcontroles

Voor de vervolg controles plannen wij als verloskundigen, stadshagen 30 minuten per controle in. Vervolgcontroles van 30 minuten blijken ruim voldoende om alle onderzoeken en vragen te beantwoorden. Mocht er toch meer tijd nodig zijn omdat er veel vragen zijn dan wordt het spreekuur ruimer ingepland.

Een vervolg controle schema ziet er ongeveer zo uit:
7-8 weken, eerste echo
Intake
10-12 weken, Termijnecho
15-17 weken controle
20 wk
24, 28, 31 weken
34 weken
36,37,38,39,40,41 weken

Zwangerschapskalender KNOV

Je baby

Dit is de eerste week na je menstruatie. In deze week gebeurt er nog niet zoveel. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger. En tóch wordt deze week gerekend als de eerste week van je zwangerschap.

Dat zit zo: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet immers nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken.
Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind twee weken vóór de uitgerekende datum komt, of 2 weken erna.

Jij

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet immers nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol en sigaretten het beste kunt laten voor wat het is.
Veel verloskundigenpraktijken geven tegenwoordig al advies vóórdat je zwanger wordt. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding. Maar ook als je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen.
Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan altijd dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

Foliumzuur slikken

Het is verstandig om foliumzuur (0,4 of 0,5 milligram per dag) te slikken vanaf het moment dat je gestopt bent met de pil. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip.
Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur ook een miskraam kunt voorkomen. Je kunt met het slikken van van foliumzuur doorgaan totdat je acht weken zwanger bent. Daarna is het niet langer nodig.

Geen alcohol drinken

Er is geen veilige ondergrens om aan te geven hoeveel alcohol geen kwaad kan. Daarom luidt het advies: gewoon geen alcohol drinken. Ook omdat je niet weet wanneer je precies zwanger bent, kun je dat wijntje beter gewoon laten staan

Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen