De meest voorkomende zwangerschapsklachten

Zwangerschap is een bijzondere ervaring, maar het brengt ook tal van klachten met zich mee. Hierbij kun je denken aan fysieke en emotionele veranderingen, zoals een constant gevoel dat je moet plassen en vermoeidheid. Het begrijpen van deze zwangerschapsklachten en leren hoe je ermee om kunt gaan, kan een wereld van verschil maken tijdens deze paar maanden. We bespreken de meest voorkomende klachten bij de zwangerschap en bieden praktische tips. Lees verder!

Een gevoel van misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en overgeven, vaak aangeduid als ochtendmisselijkheid, is een van de meest voorkomende klachten in de vroege zwangerschap. Hoewel de term ‘ochtendmisselijkheid’ suggereert dat deze symptomen alleen in de ochtend voorkomen, kunnen ze op elk moment van de dag optreden. De misselijkheid wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen – in het bijzonder dat je lichaam een flinke hoeveelheid van het hormoon hCG aanmaakt.

Om met deze ochtendmisselijkheid om te gaan, kun je het best sterke geuren vermijden en kleinere maar frequente maaltijden eten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Wist je dat gember en producten waar gember in is verwerkt de misselijkheid kunnen verminderen? Een kopje gemberthee kan wonderen doen! Is de misselijkheid die je ervaart ernstig? Raadpleeg dan je arts om gewichtsverlies en uitdroging te voorkomen.

Vermoeidheid

Tijdens het eerste en derde trimester is vermoeidheid een veel voorkomende zwangerschapsklacht. Dit komt doordat je lichaam hard werkt om je baby te laten groeien. De voornaamste redenen waarom je deze extreme vermoeidheid ervaart, komen door een verhoogd niveau van het hormoon progesteron en veranderingen in je bloedsuikerspiegel, bloedvolume en bloeddruk. Blijf voedzame maaltijden nuttigen, rust uit wanneer je kan, maar blijf ook actief door te wandelen of zwangerschapsyoga te beoefenen.

Vaker drang voelen om te plassen

Ervaar je een constant gevoel van plassen wanneer je zwanger bent? Dat is niet gek. In het eerste trimester komt dit voornamelijk door de toename van het hormoon hCG. In het derde trimester wordt dit veroorzaakt door de groeiende druk die je baarmoeder uitoefent op je blaas. We kunnen ons voorstellen dat dit vervelend is, maar gelukkig hebben we een paar goede tips om met deze klacht om te gaan.

Leeg tijdens het plassen je volledige blaas door voorover te leunen. Blijf overdag goed drinken, maar probeer om ‘s avonds minder te drinken, zodat je gedurende de nacht niet of minder vaak naar de wc hoeft te gaan. Bovendien kunnen kegeloefeningen je bekkenbodemspieren versterken, wat een effect heeft op je incontinentie. Ervaar je pijn bij het plassen? Meld dit dan bij je gynaecoloog.

Stemmingswisselingen

Zwangerschapsklachten hoeven niet altijd fysiek te zijn. Zoals we eerder vertelden, komen emotionele veranderingen ook aan bod tijdens de zwangerschap. De stemmingswisselingen die kunnen optreden komen door hormonale schommelingen, stress en vermoeidheid. In een korte tijd verandert er van alles aan je lichaam, waardoor het begrijpelijk is dat het lastig kan zijn om ermee om te gaan. Neem daarom tijd voor jezelf, wees open over je gevoelens en oefen ontspanningstechnieken uit wanneer je voelt dat je het nodig hebt.

Meer informatie ontvangen?

Ben je op dit moment zwanger en ervaar je deze klachten ook? Dan begrijpen we heel goed dat je meer informatie wilt ontvangen hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Birth Verloskundigen is een kleinschalige verloskundigenpraktijk gevestigd in Zwolle waar jij, je baby en je partner voor alles terecht kunnen – tijdens elke fase van de zwangerschap. Neem eens contact op door gebruik te maken van het contactformulier of een e-mail te sturen.