Ik ga bevallen
Een spannend moment!
Hier hebben jullie naar uitgekeken en naar toe geleefd. Wij van Birth verloskundigen Zwolle Stadshagen zullen er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wonderbaarlijke gebeurtenis in onze kleinschalige praktijk.
De belangrijkste kwesties in deze periode hebben te maken met het moment van bellen. Het beladvies geven we ruim van te voren en bespreken de adviezen ook uitvoerig tijdens diverse afspraken later in de zwangerschap. Je krijgt van ons tijdens diverse afspraken voorlichting over pijnstilling en plaats van bevalling. Wij vinden het belangrijk jullie een reëel beeld te schetsen wat je kan verwachten als je gaat bevallen. Hiervoor gebruiken we een geboorteplan, zodat jullie de verwachtingen die jullie hebben uit kunnen spreken en wij daarvan op de hoogte zijn.
Wanneer bel ik de verloskundige?
In de 23-36 week van jouw zwangerschap bespreken we wanneer je ons moet bellen als de bevalling is begonnen. Vanaf het moment dat je 37 weken zwanger bent gaat het beladvies in. Je krijgt nu ook je zwangerschapskaart mee naar huis, zodat je altijd de zwangerschapsgegevens zelf bij de hand hebt.
Je gaat direct bellen als het volgende zich voordoet:
Voor 37 weken
In de volgende gevallen moet je ons direct bellen:
- Twijfel
- Ongerustheid
- Vaginaal bloedverlies!
- Vruchtwaterverlies
- Regelmatig pijnlijk harde buiken
- Minder kind beweging voelen
Na 37 weken
- Indien je weeën hebt;
Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 3-5 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden. Als je al eens eerder bevallen bent, bel je ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen.
Het advies kan daar waar nodig worden aangepast, denk aan bijvoorbeeld een hele vlotte eerste bevalling; - In het geval van vruchtwaterverlies
Altijd als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
Als het vruchtwater helder (wit / kleurloos / rozig of met vlokjes) is dan hoef je ‘s avonds [na 22.00 uur] niet te bellen. Ook ‘s nachts hoef je ons niet meteen te bellen, maar kan dit de volgende ochtend vanaf 9.00 uur - Als het hoofdje nog niet is ingedaald, dit hoor je tijdens de controle, krijg je het advies om direct te bellen en te blijven liggen totdat wij verloskundigen je gecontroleerd hebben;
- Wanneer je bloedverlies hebt;
- Bij helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie;
- Bij bloedverlies als er nog geen actieve weeën activiteit is;
- Bij minder bewegen van de baby.
Wil je meer informatie over het bevallen? Vul je gegevens in in ontvang de 4 folders vandaag nog in jouw mailbox.
Pijnbehandeling uit eigen kracht
Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers aan te maken. Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen
Wat je kan doen om dit effect te versterken is:
- Je zoekt afleiding
- Je probeert te ontspannen
- Je rust uit tussen de weeën
- Je concentreert je op je ademhaling
- Je zorgt dat je het lekker warm en comfortabel hebt
Pijnbehandeling zonder medicijnen
Wij, verloskundige Stadshagen hebben altijd de transcutane Elektrische Neuro Stimulatie ofwel De geboorte-TENS bij ons. Dit is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf door op een knop van de zender te drukken. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen dit zorgt voor minder pijnbeleving.
Pijnbehandeling met medicijnen
Pethidine
Pethidine is een prikje in de bovenbeen of bil met een morfine-achtige stof. De prik werkt 2-4 uur en neemt een deel van de pijn weg. Vooral de scherpten van de weeën worden minder. De ontspanning in je lichaam neemt toe waardoor ook de ontsluiting beter kan vorderen.
Remifentanil
Remifentanil is een morfine-achtige stof die via een infuus wordt toegediend. De pijnstilling moet je zelf doseren door op een knopje te drukken van een pompje bij pijnbeleving waarna de pijnstilling vrijkomt. Er zit een begrenzer op de pomp, zodat je jezelf niet teveel pijnstilling kan toedienen.
Ruggenprik (epidurale anesthesie)
De ruggenprik is een prik in je onderrug met een combinatie van medicijnen die ervoor zorgen dat je minder tot geen pijn ervaart in je onderlichaam. De ruggenprik wordt gezet door een medisch specialistische arts, een anesthesist.
Bekijk hier een filmpje over pijnbestrijding tijdens de bevalling
http://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/221/film-jouw-bevalling-hoe-ga-je-om-met-pijn/
Geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jullie wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou en je partner belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Niets in het plan staat vast
Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen.
De bevalling kan anders lopen dan jullie verwachtingen waardoor besproken wensen niet uitgevoerd kunnen worden.
De bevalling kan zo verlopen dat wij jullie moeten verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis, waardoor jullie wensen niet kunnen worden uitgevoerd.
De bevalling en geboorte van jullie kind kan anders verlopen waardoor jullie kind opgenomen moet worden op de kinderafdeling en jullie wensen nadat jullie kind is geboren niet uitgevoerd kunnen worden.
Maak een geboorteplan
Schrijf je geboorteplan. Download hiervoor de ‘checklist geboorteplan’ hieronder. Het is handig om een paar kopieën te maken van de laatste versie. Voor jezelf, de kraamverzorgster, de verloskundige thuis en/of de zorgverlener in het ziekenhuis.
Maak je geboorteplan
THUISBEVALLING
Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.
Wil je graag thuis bevallen (en is dit medisch verantwoord) dan begeleid een van ons de gehele bevalling.
Vlak voordat de baby geboren wordt zullen we bevallingsassistentie regelen (een kraamverzorgster van het kraambureau waar je je hebt aangemeld).
De thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling (wetenschappelijk bewezen).
POLIKLINISCHE BEVALLING
Een poliklinische ziekenhuisbevalling is een bevalling in het ziekenhuis begeleid door je eigen verloskundige. Er is een verpleegkundige van het ziekenhuis bij om ons te assisteren. Je kunt er voor kiezen om poliklinisch te gaan bevallen. Soms heb je geen keus omdat je een medische indicatie hebt om poliklinisch te bevallen.
KLINISCHE ZIEKENHUISBEVALLING
Je bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voorhanden is. De regie van je bevalling ligt in het ziekenhuis veel minder in jouw handen. Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van je wensen.
Je hebt weeën
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijn golf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.
Buik- en rug weeën
Sommige vrouwen vinden de pijn van de weeën goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rug-weeën doen volgens sommige vrouwen meer pijn dan buik-weeën.
Ontsluitingsweeën
De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied.
De één voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het eind in zicht! De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.
Vliezen breken
De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen maar niet altijd.
Als je vocht verliest zonder dat je weeën hebt kan er twijfel ontstaan of het vocht wel vruchtwater is. Het zou urine of vaginale afscheiding kunnen zijn.
Meestal verlies je ineens een flinke plons vocht. Het voelt aan alsof je in je broek plast. Als het vruchtwater is ruikt het zoetig en is helder van kleur. Er drijven vaak witte vlokjes in. Het kan ook zijn dat je vliezen bovenin scheuren en dan komt er telkens maar een klein beetje vocht uit. Als het gebroken vliezen zijn dan blijft dit constant lopen, het is nooit uren droog. Je mag best even een paar uurtjes aankijken of het vocht blijft komen of toch stopt.
Als je nog geen sterke weeën hebt maar je vliezen zijn gebroken dan mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie. De baby staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Je temperatuur wordt na het breken van de vliezen gemeten om een eventuele infectie snel te ontdekken.
Het is belangrijk dat je weet hoe laat je vliezen gebroken zijn. Noteer de tijd. Kijk ook of het vruchtwater helder van kleur is. Het vruchtwater mag niet groen, bruin of rood zijn! Als het vruchtwater niet helder van kleur is moet je ons altijd bellen ongeacht of het in de nacht is.
Als je vliezen gebroken zijn, maar je hebt nog GEEN weeën om de 3 minuten dan mogen wij ook GEEN inwendig onderzoek doen om te kijken of je al ontsluiting hebt. Omdat de ‘beschermlaag’ om de baby weg is bestaat er een kans op een infectie.